Plan van aanpak
“Discover Your Power”
Maart 2016
​
Inleiding
Terwijl wij rustig achter onze telefoon met al onze vrienden aan het appen of bellen zijn, komen er elke dag duizenden vluchtelingen richting Europa. En dit is zeker niet het enige enorme probleem waar jongeren heel vaak geen idee over hebben. Jongeren zouden hun telefoon een keer weg moeten leggen en om zich heen moeten kijken naar alle problemen die er zijn. Met een klein beetje hulp kunnen we de wereld al zoveel verbeteren. Ga een keer afval opruimen in je wijk of help een ouder persoon met boodschappen doen. Er zijn zoveel mogelijkheden om andere te helpen. Maar hoe krijg je de jeugd nou zover om een keer van de bank af te komen en iets te gaan doen? Dat is precies wat wij bij deze opdracht willen uitzoeken. Hoe kunnen we het helpen van de wereld om ons heen hip&happening maken?
Onze opdrachtgever is Patrick Anthonissen. Hij is onderdeel van Young Impact. Deze jongerenbeweging zet zich in om jongeren in te laten zien dat we de wereld moeten veranderen. Niet later als we groot zijn, maar nú. Juist jongeren kunnen met hun frisse blik nieuwe ideeën inbrengen. Met een inspirerend programma reizen ze door heel Nederland om scholen te bezoeken. Young Impact is geïnspireerd door WE Day, een beweging van meer dan 2 miljoen jongeren met als doel om samen de wereld verbeteren. Klik hier om de video over de WE day jongerendag te bekijken.
​
Aanleiding en relevantie
Verlegenheidssituatie:
Onze opdrachtgever is Patrick Anthonissen, van Young Impact. Young Impact is een jongeren organisatie (door jongeren voor jongeren). Deze organisatie streeft naar maatschappelijke vooruitgang door middel van de inzet van jongeren. Young Impact is bezig met uitbreiding. Zij willen dat zoveel mogelijk scholen en jongeren zich aansluiten bij de organisatie om zo hun steentje bij te dragen. Dit doen zij onder andere door verschillende 'challenges' uit te voeren. Door middel van deze challenges raken jongeren zich meer bewust van de maatschappelijke problemen, en motiveert dit hen om te zorgen voor verandering.
Ons teamlid, Zohra Oukar, is een van de sociale media beheerders van Young Impact en heeft hierdoor connecties met meerdere medewerkers. Zo kwamen we in contact met Patrick Anthonissen. Hij wilde graag dat meer mensen afweten van Young Impact. Wij leveren een projectvoorstel die hij realiseert en dus naast een projectvoorstel een evenement als eindproduct oplevert. Wij vonden dit een inspirerende uitdaging om als team aan te beginnen.
Praktijkrelevantie:
De relevantie van onze opdracht, is om jongeren meer bewust te maken dat zij kunnen bijdragen aan deze wereld. Er zijn heel veel mogelijkheden om andere, die het lastiger hebben in jou buurt te helpen. Zo kunnen we stukje bij stukje ook iets bijdragen om de wereld beter te maken.
Praktijkrelevantie deelopdracht 1: Analyse Young Impact.
Natuurlijk moeten we wel eerst meer over Young Impact weten voordat we van start gaan. We kunnen meer te weten komen door de site grondig door te spitten. Nog een manier is natuurlijk een afspraak met de opdrachtgever (of iemand anders van Young Impact) maken. Zij kunnen ons van alles vertellen over de organisatie. Verder moeten wij ons ook meer verdiepen in de maatschappelijke problemen die zich nu afspelen.
Praktijkrelevantie deelopdracht 2: Enquête.
Om iets te bedenken waar jongeren in geïnteresseerd zijn, moeten we natuurlijk wel weten waar de interesses van jongeren liggen. Een voordeel is dat wij zelf behoren tot de jeugd, dus we weten ongeveer wat wel en niet aanspreekt. Maar om breder te kunnen denken gaan we een enquête afleggen. Dit leidt hopelijk tot nuttige informatie, waaruit we ideeën op kunnen doen.
Praktijkrelevantie deelopdracht 3: Brainstormen.
Na deelopdracht 1 en 2 hebben we heel wat informatie verzameld. Deze informatie gaan we netjes uitwerken. Nu kunnen we gaan brainstormen en zoeken naar ideeën. Ook moet je kijken of de ideeën realistisch zijn, en of het een grote groep jongeren aan zal spreken.
Praktijkrelevantie deelopdracht 4: Evenement uitvoeren.
De uiteindelijke bedoeling is dat we ons gekozen idee volledig uitwerken en ervoor zorgen dat Young Impact het wil uitvoeren.
De gewenste uitkomst:
Onze gewenste uitkomst is om een goed idee te verzinnen, zodat er meer aandacht voor Young Impact komt en jongeren gaan nadenken over wat zij kunnen doen om de wereld een stukje beter te maken. We willen dit idee goed uitwerken zodat we dit ook zouden kunnen organiseren. We hopen natuurlijk dat dat dan een succes wordt.
De te verwachte uitkomst:
De te verwachte uitkomst is dat wij een goed idee kunnen verzinnen en dit goed uit te werken. Zodat wij als eindproduct een (promo)filmpje hebben en een bedacht evenement dat goed uitgewerkt is, in te kunnen leveren. Het echt organiseren wordt alleen lastiger, hierbij zouden we de hulp van Young Impact kunnen gebruiken of zij zouden dit zelf kunnen doen.
Doelstelling in de opdracht
​
​
Hieronder kunt u de verschillende deelopdrachten van ons keuzeproject lezen. Van tevoren hebben wij besloten wie, welke deelopdracht gaat uitvoeren en hoeveel tijd we hieraan gaan besteden.
Deelopdracht 1: Analyse Young Impact
In deze deelopdracht maken we een analyse over Young Impact. Wie zijn ze? En wat hebben ze allemaal al gedaan? Het is belangrijk om deze deelopdracht goed uit te voeren aangezien we hierdoor meer over het onderwerp weten en we verder kunnen gaan met hun ideeën.
Deelopdracht 2: Enquête
We gaan een enquête afnemen onder jongeren/jong-volwassenen tussen de 15 en 21 jaar. Hierin gaan we vragen wat zij leuk zouden vinden om te doen, of zij ideeën hebben hoe we iets goed voor onze stad zouden kunnen en of jongeren hierdoor ook meer hun medemens om kijken. Hierdoor krijgen we een duidelijk beeld over de jongeren en hoe we hun bij Young Impact kunnen betrekken.
Deelopdracht 3: Brainstormen
Zodra we alle theorie tot onze beschikking hebben kunnen we beginnen met het brainstormen. Wat willen we gaan doen en wat hebben we hiervoor nodig? Deze taak zullen we met zijn vieren uitvoeren. Zonder deze deelopdracht kunnen we het project niet goed afronden. Het is dus belangrijk dat we deze opdracht zo uitvoeren dat er een duidelijk plan op papier staat.
Deelopdracht 4: Evenement uitvoeren
Uiteindelijk moeten we het evenement daadwerkelijk organiseren. Hier zullen nog kleine deelopdracht onder vallen, maar deze kunnen wij pas indelen als we precies weten wat we gaan doen. Bij deze deelopdracht is het van belang dat wij de verkregen informatie uit de vorige deelopdracht goed gebruiken.
​
Theoretische verkenning en literatuur
Literatuurvragen:
-
Wat is Young Impact? (globaal)
-
Marktsegmentatie.
-
Wat is onze doelgroep?
-
Wat is ‘hip and happening’ voor de doelgroep?
-
Hulpinstanties.
1. Wat is Young Impact? (globaal)
Young Impact is een jongerenbeweging die de wereld nú aan het veranderen is. Wij roepen niet dat dingen anders moeten, wij laten zien dat het kan! Met een inspirerend programma reizen we langs scholen in Nederland. We helpen je ontdekken wat jij wilt veranderen in de wereld en welke talenten en tools je kunt inzetten om dat te doen. Ons succes vieren we jaarlijks tijdens Young Impact Celebration. Een waanzinnig feest met (inter)nationale iconen, artiesten en live inspiratie voor nog meer positieve verandering. ⟶ Analyse volgt.
2. Marktsegmentatie.
“Het bepalen van je doelgroep is een proces waarvoor geen duidelijke richtlijnen bestaan, maar wel erg nuttig is voor je onderneming. Vooral wanneer je nieuwe producten en/of diensten op de markt wil zetten. Het helpt om inzichtelijk te hebben op wie je je richt, zodat je je aanbod specifiek kunt afstemmen op de behoefte van je doelgroep. De kans dat daardoor klanten producten of diensten bij je afnemen, wordt erdoor vergroot. Ze voelen zich aangesproken door jouw product of dienst.”
Marktsegmentatie is het bepalen van de doelgroep. Doelgroepsbepaling richt zich op de specifieke wensen en overeenkomsten van de potentiëlen zodat je het project hierop kunst aanpassen. Het is belangrijk om zoveel mogelijk mensen aan te spreken, maar voor succes moet er op een gegeven moment worden gekozen. Die keuze leidt ertoe dat de doelgroep zich meer aangesproken zal voelen en zich daarom sneller zullen aansluiten. In dit project is de directe aanpak zeer van belang. Dat is wat Young Impact onderscheid.
Lijst kenmerken:
-
Leeftijd
-
Geslacht
-
Regio
-
Opleidingsniveau
Lijst bezigheden:
-
Waar ligt je doelgroep ‘s nachts wakker van?
-
Hoe besteden de mensen uit je doelgroep hun vrije tijd?
-
Wat zijn hun behoeftes en dagelijkse bezigheden?
-
Hoe ziet hun aankoop-/verbruiksgedrag eruit?
3. Wat is onze doelgroep?
Young Impact focust zich nu met name op de doelgroep voor het bestaande scholenprogramma; groep 7-8, klas 1-2-3 voortgezet onderwijs. Met het Discover Your Power-programma richt Young Impact zich meer op de ‘jong-volwassenen’. De doelgroep varieert van de leeftijden 15 tot 21, man en vrouw, heel Nederland en van alle opleidingsniveaus.
4. Wat is ‘hip and happening’ voor de doelgroep (bezigheden)?
⟶ Enquete
5. Hulpinstanties?
Door samen te werken met reclamebureau’s, trendwatchers, vloggers/bloggers, evenementenorganisaties, kunnen wij een beter beeld krijgen van de rollen die meespelen bij het promoten en realiseren van een project.
​
Planning
​
Dit project willen we verdelen in 4 stukken. Wat wij willen bereiken is dat we iets organiseren, waardoor jongeren zich bewust worden van de wereld om hun heen, de problemen hierin en wat zij kunnen bijdragen om deze wereld beter te maken.
Als eerst willen we een analyse maken, wat doet Young Impact nou precies? Waar houden zij zich mee bezig en wat voor projecten doen zij zoal? Na deze analyse weten we al meer over Young impact en wat voor evenement zij van ons verwachten.
Dan gaan we een enquête afnemen, de enquête is bedoeld voor jongeren/jong-volwassenen tussen de 15 en 21 jaar. Hierin gaan we vragen wat zij leuk zouden vinden om te doen, of zij ideeën hebben hoe we iets goed voor onze stad zouden kunnen en of jongeren hierdoor ook meer hun medemens om kijken. Ook zijn wij benieuwd naar hun gedachtegang, in welke maat denkt men aan de medemens? Zijn jongeren meer betrokken dan volwassenen?
Hierna gaan we brainstormen, wat willen wij organiseren als evenement, hoe gaan we dit aanpakken, wat hebben we hiervoor nodig en of het idee haalbaar is.
Hieruit moet het beste idee komen, dit idee gaan we uitwerken en organiseren.
De volledige planning is onder de pagina 'planning' te vinden.
​
​
​
Bronnen
​
https://youngimpact.nl/wat-is-young-impact/
http://www.despreker.nl/trendwatchers/
http://www.mkbservicedesk.nl/928/hoe-bepaal-mijn-doelgroep.htm